Miten elementtisaumojen uusiminen tehdään?
Onko talossasi aika toteuttaa elementtisaumojen uusiminen, mutta sinulla ei ole aavistustakaan miten se tapahtuu ja miten projektin voi toteuttaa? Tai oletko jäänyt miettimään, voisiko uusintasaumaus kuitenkin odottaa vielä, sillä et ole varma milloin saumat täytyy uusia.
Nämä asiat sinun on hyvä tietää elementtisaumojen uusimisesta:
Näin elementtisaumojen uusiminen tapahtuu
Kun vanhat elementtisaumat alkavat repsottaa tai niissä on reikiä tai muuta kulumaa, aivan ensiksi kaikki rikkonainen tai kulunut sauma-aines on poistettava, jotta uudesta saumasta tulee hyvä.
Jos vanha sauma on kulunut vain pienestä kohdasta, voi olla mahdollista uudistaa vain pieni osuus saumasta. Usein kuitenkin koko sauma täytyy laittaa uusiksi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaikki vanha sauma-aines irrotetaan, ja lisäksi saumasta poistetaan pohjanauha ja eristevilla. Lisäksi sauman tartuntapinnat puhdistetaan, jotta uusi sauma-aines varmasti tarttuu saumaan kunnolla.
Kun koko sauma on tyhjennetty ja siisti, voidaan se saumata uudelleen. Elementtisaumojen uusimisessa sauman pohjalle laitetaan ensin uusi eristevilla koko sauman pituudelta. Eristevillan päälle jätetään pieni ilmarako, jonka päälle asetetaan pohjanauha. Uusi sauma-aine pursotetaan pohjanauhan päälle.
Tämä monikerroksinen elementtisauma toimii erinomaisesti, sillä eristevillan, eristävän ilmakerroksen ja sauma-aineen yhteisvaikutus pitää kosteuden tehokkaasti poissa talon rakenteista.
Mitä jos kuitenkin jättäisin uusintasaumauksen tekemättä?
Elementtisaumojen uusimista ei kannata laiminlyödä. Vaikka on toki ymmärrettävää, että vaikkapa taloyhtiön hallitukselle voi iskeä suuri houkutus siirtää uusintasaumaus hamaan tulevaisuuteen kustannussyistä, ei pieni lyhytaikainen säästö kannata, jos siitä seuraa kalliit korjauskustannukset myöhemmin.
Elementtisaumoissa käytettävä sauma-aine ei kestä loputtomiin. On mahdotonta sanoa tarkkaan, kuinka kauan kestää, ennen kuin tietyn rakennuksen saumaus pettää, sillä saumauksen käyttöikään vaikuttaa monia tekijöitä. Näistä tärkeimpiä ovat käytetty sauma-aine sekä se, kuinka hyvin alkuperäinen saumaustyö on tehty. Myös ympäristötekijöiden mahdollisesti aiheuttamat lisärasitukset voivat lyhentää sauman käyttöikää.
Keskimäärin saumaus olisi hyvä uusia vähintään 15 vuoden välein.
Saumauksen laiminlyönnin tarkat seuraukset ovat vaikeasti ennakoitavia. Se on selvää, että saumojen pettäessä kosteus pääsee tunkeutumaan julkisivuelementtien alla oleviin rakenteisiin, mutta ennalta ei voida tietää, kuinka kalliiksi tämä kosteusvahinko tulee. Kosteusvaurion hintalappuun vaikuttaa olennaisesti muun muassa se, kuinka paljon kosteutta on päässyt vuotamaan sisään rakenteisiin ja kuinka suuri alue on vaurioitunut.
Yksinkertaisena nyrkkisääntönä voi kuitenkin sanoa, että pientenkin kosteusvaurioiden korjaaminen tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin elementtisaumojen uusiminen ajallaan. Siksi saumauksen laiminlyönti on täysin turhaa riskinottoa.
Kuka uusintasaumauksen voi tehdä?
Elementtisaumojen uusiminen ei ole työ, jota on järkeä yrittää toteuttaa itse. Kyse on siinä määrin laajasta ja haastavasta projektista, että vaikkapa taloyhtiön asukkaat eivät voi sitä ruveta talkoovoimin tekemään.
Elementtitalon julkisivun seinäelementtien saumat jatkuvat talon alaosista koko seinän pituudelta katolle saakka. Siksi matalankin elementtitalon saumauksen yläosan ovat niin korkealla maasta, ettei niihin ole mahdollista päästä turvallisesti käsiksi ilman henkilönostimia ja muita erikoisvälineitä.
Lisäksi saumaukseen tarvitaan sopivia sauma-aineita sekä riittävä osaaminen saumauksesta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että uusintasaumauksen tekemiseen tarvitaan alan kokenut ammattilainen, jotta saumaus saadaan tehtyä kunnolla ja turvallisesti.
Mistä löydä sopivan tekijän elementtisaumojen uusimiseen?
Sopivan saumausurakoitsijan löytämiseen on monta tapaa, mutta usein saumauksen tekijä löydetään joko tuttavien antamien suositusten kautta tai Googlesta hakemalla.
Kun etsit uusintasaumaukselle tekijää, kannattaa tutustua saumauksen perustietoihin ja termistöön, ennen kuin kontaktoit alan yritystä. Näin voit jo valmiiksi miettiä, mitä haluaisit kysellä tekijältä.
Ota yhteyttä sopivalta vaikuttavaan alan ammattilaiseen, ja sovi vaikkapa puheluaika tai videotapaaminen, jossa voitte keskustella saumausprojektisi yksityiskohdista ja voit saada vastaukset kysymyksiisi. Keskustelunne myös auttaa sinua selvittämään, onko kyseinen urakoitsija sopiva valinta urakkaasi.