SLA-tulostus – mitä se tarkoittaa ja missä sitä käytetään?

SLA (stereolithography) printti on yksi 3D-tulostuksen menetelmistä, jossa käytetään valokovettuvia polymeerimateriaaleja. Tätä menetelmää käyttävät 3D-tulostukseen erikoistuneet yritykset, ja menetelmä soveltuu hyvin monimutkaisten geometrioiden tulostamiseen sen tarkkuuden takia. Tässä artikkelissa käymme läpi tarkemmin SLA printin toimintaa, ominaisuuksia ja käyttötarkoituksia.

3d-tulostus

Miten SLA printtimenetelmä toimii?

Kolme yleisintä 3D-tulostus teknologiaa ovat FDM/FFF(Fused deposition modeling/Fused filament fabrication), SLA(Stereolithography) sekä SLS(selective laser sintering), joista jokaisella teknologioista on omat vahvuutensa ja rajoituksensa. Tässä artikkelissa keskitymme kuitenkin SLA-teknologiaan, jota käytetään 3D-tulostuksessa.

SLA-tulostimessa käytetään valon polttamista kovettamaan nestemäinen polymeeri kerros kerrokselta halutun muodon saavuttamiseksi. Tulostin koostuu säiliöstä, jossa on nestemäistä polymeeriä, UV-lasereista, jotka kovettavat polymeerin, ja pöydästä, jolle tulostettava kappale rakennetaan.

Tulostusprosessi alkaa, kun UV-laser piirtää kerroksen kappaleen alimmalle tasolle, jolloin polymeeri kovettuu ja kiinnittyy pöydän päälle. Prosessi toistuu, kunnes kappale on valmis.

SLA-tulostimien tarkkuus on erittäin korkea, joka johtuu UV-laserin tarkasta ohjauksesta ja korkeasta resoluutiosta. Tulostusnopeus on kuitenkin hiukan hitaampi kuin joissain muissa menetelmissä, kuten FDM:ssä. Tämä johtuu siitä, että jokainen kerros täytyy kovettaa erikseen UV-laserilla.

Teknologiana SLA 3D-tulostus onkin tulostusmenetelmistä tarkin ja yksityiskohtien toistuvuus on myös erinomainen. SLA printti mahdollistaa myös monimutkaisten geometrioiden tulostamisen ilman tukirakenteita, mikä säästää aikaa ja materiaaleja.

Kehittyykö SLA-tekniikka edelleen?

SLA-tulostimien kehitys jatkuu kuitenkin edelleen, ja tulevaisuudessa odotetaan monia parannuksia ja uusia ominaisuuksia. SLA-tulostimien nopeus on esimerkiksi ominaisuus, jota pyritään kehittämään lisää jatkossa. Tulevaisuudessa odotetaan, että SLA-tulostimien nopeus kasvaa entisestään, mikä mahdollistaa entistä nopeamman ja tehokkaamman valmistuksen.

Myös tulostimien hinta on laskenut, mikä on tehnyt niistä saavutettavampia pienille yrityksille ja harrastajille. Lisäksi materiaalien valikoima on laajentunut, mikä mahdollistaa useampien eri materiaalien käytön SLA-tulostuksessa. Uusien materiaalien kehittäminen on myöskin oleellinen osa 3D-tulostuksen ja sitä myötä myös SLA-tulostuksen, kehitystä tulevina vuosina.

Mihin SLA menetelmää käytetään 3D-tulostuksessa?

SLA-tulostimia käytetään laajalti tuotantoteollisuudessa prototyyppien ja pienten sarjojen valmistamiseen. SLA menetelmän tarkkuus voi olla jopa 20 mikronia. Tämän tason tarkkuus mahdollistaa monimutkaisten geometrioiden tulostamisen ja siten SLA soveltuu hyvin myös lääketieteelliseen teknologiaan, korujen ja muiden tarkkojen yksityiskohtien tulostamiseen. SLA-tulostimia käytetään myös usein arkkitehtuurin ja designin alalla, jossa tarvitaan tarkkoja ja monimutkaisia prototyyppejä.

Prototyyppien valmistuksessa SLA-tulostus on erittäin suosittu menetelmä, koska se mahdollistaa nopean ja edullisen prototyyppien valmistuksen verrattuna perinteisiin menetelmiin. Lisäksi SLA-tulostimet ovat erittäin tarkkoja ja pystyvät tuottamaan hyvin yksityiskohtaisia prototyyppejä.

SLA-tekniikka on erittäin hyödyllistä mallintamisessa, koska sen avulla pystytään tuottamaan hyvin monimutkaisia malleja, joita ei ole helppo valmistaa perinteisillä menetelmillä. Tämä mahdollistaa suunnittelijoiden toteuttavan luovia ja monimutkaisia malleja, joita voidaan käyttää esimerkiksi elokuvateollisuudessa lavastuksessa.

SLA-tulostimet ovat erittäin hyödyllisiä hammaslääketieteessä, koska ne mahdollistavat hammaslääkäreiden valmistaa nopeasti ja edullisesti hammasproteeseja ja muita hammasteknisiä tuotteita. Lisäksi SLA-tulostimet pystyvät tuottamaan erittäin tarkkoja tuotteita, mikä on erittäin tärkeää hammaslääketieteessä.

SLA-tekniikka on yleistymässä myös designin sekä muotituotteiden, kuten korujen valmistuksessa. SLA-tulostimilla voidaan valmistaa koruja ja muita muotituotteita nopeasti ja edullisesti, ja ne pystyvät tuottamaan erittäin monimutkaisia muotoja ja yksityiskohtia.

Samankaltaiset artikkelit