Valoa taloyhtiön pimeyteen valaistusuudistuksella

Valaistus taloyhtiöille

Oletko hankkimassa taloyhtiölle valaistusta?

Syksyt ja talvet ovat muuttuneet aiempaa pimeämmiksi – tämän voi kukin havaita aamuisin ja iltaisin taloyhtiön pihassa kulkiessa. Varjot ovat pitkiä ja pihalla olevien vaarankohtien havaitseminen on vaikeaa. Ilmastonmuutoksen myötä talven valkoinen valoa heijastava lumipeite alkaa olla harvinaisuus ja pimeitä kuukausia on Etelä-Suomessa jo täysi suora.

Miten valaistuksella voidaan parantaa taloyhtiön turvallisuutta?

Hyvin toimiva, oikein mitoitettu valaistus lisää turvallisuutta, viihtyisyyttä ja asumismukavuutta. Kun valoa on riittävästi voi myös iäkkäämpi henkilö havaita pihan liukkaat vaarankohdat ja kulkea turvallisesti. Viime kädessä taloyhtiön hallitus on vastuussa liukkaudenestosta ja siitä, että piha-alueen kulkuväylät ovat turvalliset – valaistus on tässä tärkeä keino!

Maksaako taloyhtiön valaistusuudistus itsensä takaisin?

Valaistukseen panostaminen maksaa itsensä monella eri tavalla takaisin. Uudet ratkaisut voittavat vanhat mennen tullen. Moderni LED-valaisintekniikka on energiatehokasta ja mahdollistaa aiempaa suuremman valotehon. Liiketunnistimet ja joustava valo-ohjaus tulee nykyisin erittäin kustannustehokkaaksi. Hyvällä valaistuksella on mahdollista jopa nostaa kiinteistön arvoa, valaistu rakennus näyttää aina upealta pimeän harmaassa naapurustossa. Valaistuksen arvoa mitataan siis monella muullakin tekijällä kuin pelkillä sähkön- ja huoltokustannusten säästöillä.

Tärkeää on kuitenkin huomioida takaisinmaksuajan lisäksi kuinka kauan valaistus on käyttökuntoinen. Käyttöiältään 30 vuotta toimiva valaistuksen takaisinmaksuaika voi olla 12 vuotta mutta käyttöikää on edelleen 18 vuotta jäljellä. Takaisinmaksu aika voi myös olla 5 vuotta mutta jos valaistus tulee käyttöikänsä päähän 8 vuoden kohdalla, nousee valaistuksen elinkaarikustannus huomattavan paljon korkeammaksi kuin valaistuksella jonka käyttöikä on 30 vuotta.

Taloyhtiö voi säästää vuodessa kymmeniätuhansia euroja.

Mitkä ovat tärkeitä asioita, kun taloyhtiön valaistusta uusitaan?

Tärkeitä asioita on panostaa kunnolliseen suunnitelmaan ja miettiä tarkasti mitkä ovat nykyisen valaistuksen ongelmakohtia ja minkälaisia tarpeita ihmisillä taloyhtiössä valaistuksen suhteen on. Hyvin tehty valaistussuunnitelma takaa, että uudesta valaistuksesta saadaan kaikki saatavilla olevat hyödyt maksimaalisesti taloyhtiön käyttöön.

Suunnittelu takaa, että tuotevalinnat ovat oikeat, valaistus on riittävä, valaistus ei häikäise ja käyttöikä on pitkä ja elinkaarikustannus mahdollisimman matala.

Paljonko taloyhtiön valaistusuudistus maksaa?

Taloyhtiön uusi valaistus on investointina suhteellisen pieni verrattuna moniin muihin isoihin remontteihin kuten sähkösaneeraus, julkisivuremontti tai putkiremontti. Valaistukset maksavat keskimäärin muutamista tonneista kymmeniin tuhansiin euroihin. Investoinnin hinta on hyvin riippuvainen mitä tehdään ja minkä laatuinen valaistus taloyhtiöön halutaan.

Valaistusta ostaessa ei kuitenkaan kannata katsoa pelkkää hankintahintaa. Valaistuksen kustannukset muodostuvat investoinnin lisäksi käyttökustannuksista ja huolto sekä ylläpitokustannuksista. Käyttöikä ja varaosien saatavuus määrittelee valaisuksen elinkaarihinnan, joka on paljon tärkeämpi asia kuin pelkkä investointihinta.

Mitkä ovat tyypillisiä sudenkuoppia, joihin taloyhtiössä astutaan valaistusta ostaessa?

Hankinnan tyypillisiä virheitä on lähteä liikkeelle ilman kunnollista kartoitusta ja suunnitelmaa. Ostaa uudet LED-lamput vanhoihin valaisimiin tai keskittyä valaisinten yksittäisiin ominaisuuksiin ja unohtaa, että valaistus on kokonaisuus. jossa on useita tekijöitä huomioitavana.

Myös kuluttajakäyttöön suunniteltujen tuotteiden käyttö voi tuoda ongelmia pitkällä aikavälillä kestävyyden ja valotehon säilyvyyden kannalta.

Millä tavalla valaistusuusinnan kanssa pääsee liikenteeseen? 

Ensikontaktina toimii yhteydenottolomakkeen täyttäminen, sähköposti tai soitto. Ensimmäisessä viestissä on hyvä kertoa, minkälainen kohde on kyseessä ja mitä tarpeita, toiveita tai ajatuksia valaistuksen uudistuksesta on.

Kun lähdetään uudistamaan olevaa valaistusta, on kartoituskäynti kiinteistön nykytilasta tärkeässä roolissa. Kartoituksessa selvitetään nykyiset valaisimet, valotehot ja tekniikat. Toisaalta tarkistetaan myös oleva tekniikka. Paras ratkaisu saadaan, kun ratkaisun laadinnassa voidaan hyödyntää myös taloyhtiön asukkaiden kokemuksia ja vastata konkreettisiin parannustarpeisiin.