Hitsaustarvikkeet haltuun: TIG-hitsaus sopii tarkkoihin hitsaustöihin

hitsaustarvikkeet

TIG-hitsaus on tarkkaa työtä

Hitsaustarvikkeiltaan muista tekniikoista eroava TIG-hitsaus tunnetaan myös nimellä Tungsten Inert Gas -hitsaus, ja se on eräs kaasukaarihitsauksen muoto, joka käyttää sulamatonta volframielektrodia ja inerttiä suojakaasua, joka on yleensä argonia.

TIG-hitsausta suositaan hitsausmenetelmänä etenkin huolellisuutta ja tarkkuutta vaativissa hitsaustehtävissä, kuten ruostumattoman teräksen, alumiinin ja titaanin liitoksissa. Tyypillisiä käyttökohteita TIG-hitsaukselle ovat putkien ja putkistojen hitsaus sekä monet teollisuuden alat, kuten lentokone- ja avaruusteollisuus.

TIG-hitsaus sopii etenkin sellaisiin käyttökohteisiin, joissa hitsin ulkonäöllä on suuri merkitys, ja siksi TIG-hitsaus on muita hitsausmenetelmiä tarkempaa. Lisäksi TIG-hitsauksen menetelmää pidetään usein muita menetelmiä haastavampana, sillä hitsaajan täytyy sen aikana hallita useampaa asiaa samaan aikaan.

Tässä postauksessa käsitellään TIG-hitsauksen hitsaustarvikkeita sekä sen perusperiaatteita.

Laitteisto ja hitsaustarvikkeet TIG-hitsauksessa

TIG-hitsauksessa käytetään virtalähdettä, joka tuottaa tasavirtaa (DC) tai vaihtovirtaa (AC) riippuen siitä, mitä materiaalia hitsattavat kappaleet ovat. Hitsauslaitteistoon kuuluvat myös kaasupullo inerttiä suojakaasua varten, virtakaapelit sekä hitsauspoltin. Lisäainelanka syötetään hitsiin käsin, joten langansyöttölaitteelle ei ole tarvetta. TIG-hitsauksessa ei kuitenkaan ole välttämätöntä käyttää lisäainetta, sillä kappaleet voidaan liittää toisiinsa myös niin, että railo sulatetaan yhteen.

Volframielektrodi osana TIG-hitsausta

TIG-hitsauksessa käytetään volframielektrodia, joka on sulamatonta, mikä tarkoittaa sitä, että elektrodi ei sulaudu hitsiin hitsauksen aikana, vaan sen tehtävänä on luoda ja ylläpitää valokaarta hitsattavalla pinnalla.

Kun olet hankkimassa hitsaustarvikkeita TIG-hitsausta varten, volframielektrodin suhteen kannattaa ottaa huomioon se, minkä tyyppisen volframielektrodin tarvitset, mikä elektrodin halkaisija on, minkä laatuinen elektrodin kiillotettu osa on, miten karkea elektrodi on, ja minkä muotoinen elektrodin kärki on. Kaikki nämä asiat vaikuttavat siihen, millaista jälkeä saat hitsauksella aikaan.

Suojakaasu on yleensä argonia

TIG-hitsauksessa käytetään yhtenä hitsaustarvikkeista aina inerttiä suojakaasua, yleensä argonia, sillä se suojaa hitsausprosessia hapen ja typpikaasun vaikutuksilta. Lisäksi suojakaasu varmistaa, että sulamispinta pysyy puhtaana, ja estää epäpuhtauksien pääsyn hitsisaumaan.

Argon on hajuton, mauton ja väritön kaasu, ja lisäksi se on myrkytön. Argonin kiehumispiste on matala, ja sen johtokyky on vähäinen. Koska se on tiiviimpää kuin ilma, se toimii erinomaisesti suojakaasuna kaikkien materiaalien MIG-, TIG- ja plasmahitsauksessa.

Hitsausprosessin eteneminen

Hitsaaja käyttää TIG-hitsauksessa hitsauspoltinta, joka pitää volframielektrodin lähellä hitsattavia materiaaleja. Hitsaaja käynnistää valokaaren käyttämällä jalkapedaalia tai kädensijan kytkintä. Valokaari tuottaa erittäin korkean lämpötilan, joka sitten sulattaa hitsattavan materiaalin. Hitsaajan tehtävänä on ohjata toisella kädellä hitsauspoltinta, ja toisella kädellä syötetään lisäainetta hitsisulaan.

TIG-hitsaus on tarkkaa

TIG-hitsaus tunnetaan tarkkuudestaan ja siitä, että sillä voidaan tehdä todella vaativia hitsaustöitä. Se soveltuukin erinomaisesti ohuiden materiaalien ja monimutkaisten muotojen liittämiseen. Lisäksi TIG-hitsauksessa hitsausnopeus ja virran taso ovat tarkasti hallittavissa, mikä mahdollistaa hyvin tarkan työskentelyn.

Koska TIG-hitsaus vaatii niin laajaa huolellisuutta, myös sen opetteluun voi kulua muita hitsaustekniikoita pidempi aika. Jos aikeenasi on ryhtyä monipuoliseksi hitsaajaksi, voit tietenkin ostaa hitsaustarvikkeet myös TIG-hitsausta varten, vaikka taitosi eivät ihan vielä riittäisikään sen tarpeisiin, sillä harjoittelu tekee tässäkin asiassa mestarin.

TIG-hitsaus on mainio valinta, kun tarvitaan huippulaatuisia ja tarkkoja hitsauksia. Useimmiten tällaisia lopputuloksia tarvitaan esimerkiksi lentokoneiden rakentamisessa, elintarviketeollisuudessa, lääketieteellisten laitteiden valmistuksessa ja monissa muissakin sovelluksissa. TIG-hitsaus vaatii taitoa ja harjoittelua, mutta ammattilaiset käyttävät sitä laajasti monenlaisissa hitsausprojekteissa, ja siksi sen opettelu on varmasti palkitseva projekti.

Hitsauksen jälkeiset toimenpiteet

Kun TIG-hitsauksen avulla toteutettu hitsi on valmis, hitsisauma saattaa vaatia jälkikäsittelyä, kuten hiomista, jotta sauman ulkonäöstä ja kestävyydestä saadaan paras mahdollinen.

Samankaltaiset artikkelit