Pariterapia auttaa ennaltaehkäisemään suhteen ongelmia

Usein pariterapiaan hakeudutaan vasta, kun ongelmat ovat jo pitkälle edenneet ja suhde on kriisissä. Mutta tiesitkö, että pariterapia voi olla myös proaktiivinen työkalu parisuhteen hyvinvoinnin ylläpitämisessä? Tässä artikkelissa kerron, miten suhteesi voi hyötyä pariterapiasta.

Pariterapia ehkäisee suhteen ongelmia.

Miksi odottaa, että ongelmat ehtivät kasautua?

Valitettavasti monet ihmiset luulevat edelleen, että pariterapia on tarkoitettu niin sanotuksi viimeiseksi ratkaisuksi, jonne mennään vasta kun suhteen ongelmien selvittäminen omin voimin on käynyt mahdottomaksi. Tämä käsitys on kuitenkin väärä.

Pariterapia on yhtä lailla ennaltaehkäisevä työkalu kuin korjaava. Se auttaa vahvistamaan parisuhteen perustaa, syventämään tunnesidettä ja ennaltaehkäisemään tulevia ongelmia. Pariterapia voi esimerkiksi paljastaa suhdetta rasittavia piileviä jännitteitä ja ratkaista ne, ennen kuin ne alkavat vahingoittaa suhdetta.

Pariterapiaa kannattaakin ajatella suhteen säännöllisenä huoltona. Aivan samoin kuin ihmiset käyvät terveystarkastuksissa tai vievät autonsa vuosihuoltoon, kannattaa parisuhteen tilakin tarkistaa aina aika ajoin. Moni parisuhteen kriisi voitaisiin välttää, mikäli pariskunnat kävisivät säännöllisesti ammattilaisen puheilla puhumassa mieltään painavista parisuhteen pienemmistä ja suuremmista ärsytyksistä.

Miten pariterapia voi auttaa ennaltaehkäisemään ongelmia?

  • Viestinnän hiominen: Pariterapiassa opitte kommunikoimaan tehokkaammin ja ilmaisemaan tunteenne selkeämmin. Tämä auttaa välttämään väärinymmärryksiä ja pienentää riskiä riidoille.
  • Yhteisten tavoitteiden asettaminen: Yhdessä terapeutin kanssa voitte asettaa yhteisiä tavoitteita ja suunnitelmia tulevaisuudelle. Tämä luo yhteisen suunnan ja vahvistaa sitoutumista.
  • Läheisyyden lisääminen: Pariterapia voi auttaa teitä löytämään uusia tapoja kokea läheisyyttä ja syventämään tunnesidettä. Tämä on tärkeää parisuhteen hyvinvoinnin kannalta.
  • Ennakoiminen ja varautuminen muutoksiin: Elämässä tapahtuu muutoksia, jotka voivat vaikuttaa parisuhteeseen. Pariterapiassa voitte yhdessä varautua tuleviin muutoksiin ja kehittää strategioita niiden selviytymiseksi.
  • Itseymmärryksen lisääminen: Pariterapia voi auttaa teitä ymmärtämään itseänne ja omia tarpeitanne paremmin. Tämä on tärkeää, jotta voitte tukea toisianne ja rakentaa tasapainoisen suhteen.

Millaisia ongelmia pariterapia voi ennaltaehkäistä?

  • Kommunikaatiovaikeudet ja väärinkäsitykset: Opettelemalla kommunikoimaan avoimesti ja rakentavasti, vältyt monilta väärinymmärryksiltä ja riidoilta. Pariterapia voi myös auttaa purkamaan virheellisiä olettamuksia, joita kumppanit ovat tehneet toisistaan.
  • Luottamusongelmat: Vahvistamalla luottamusta ja avoimuutta, ennaltaehkäiset epäluuloa ja mustasukkaisuutta. Pariterapiassa voidaan pureutua mustasukkaisuuden syihin ja löytää keinoja torjua sitä.
  • Arkiset riidat: Pariterapiassa voidaan neutraalissa ja turvallisessa ympäristössä käydä läpi erilaisia arjen riitatilanteita ja etsiä parempia keinoja käsitellä niitä.
  • Ärsyyntyminen kumppanin tapoihin: Hyvin usein parisuhteissa jokin kumppanin tapa tai piirre alkaa ajan myötä ärsyttämään parisuhteen toista osapuolta, mikä voi aiheuttaa toisinaan pahaakin kitkaa ja jännitystä suhteeseen. Pariterapeutti auttaa käsittelemään näitä ärsytyksiä turvallisesti ja rakentavasti.
  • Etäisyys kumppanien välillä: Usein etäisyyteen parisuhteessa herätään vasta silloin, kun henkinen välimatka kumppanien välillä on ehtinyt jo kasvaa hyvin pitkäksi. Pariterapiassa pystytte tunnistamaan kasvaneen välimatkan ajoissa, ja löytää tapoja lähentyä uudelleen.
  • Roolit ja vastuut: Pariterapiassa voidaan selventää suhteessanne ja kotonanne vallitsevia rooleja ja vastuita, tarkastella niitä, ja ehkäistä niihin liittyviä turhia riitoja ja väärinkäsityksiä.
  • Intiimielämän ongelmat: Avoin keskustelu seksuaalisuudesta ja läheisyydestä ja niihin liittyvistä odotuksista ja tarpeista auttaa ennaltaehkäisemään monia intiimielämään liittyviä ongelmia.
  • Elämänmuutosten aiheuttamat haasteet: Erilaisiin elämänmuutoksiin on hyvä varautua käymällä pariterapiassa keskustelemassa muutokseen liittyvistä odotuksista ja peloista. Esimerkiksi muutto toiselle paikkakunnalle tai lapsen syntymä voivat vaikuttaa parisuhteeseen suuresti, ja siksi niistä on tärkeää keskustella jo etukäteen.

Samankaltaiset artikkelit