Turvallisen puunkaadon anatomia – puunkaato Helsinki

Puunkaato ei ole lasten leikkiä. Puunkaato on toteutettava huolella. Puunkaato Helsinki onnistuu itse, mutta joskus voidaan tarvita ammattilaisen apua. Tässä tekstissä käymme läpi, kuinka käytät moottorisahaa puiden kaatamiseen, joiden halkaisija on pienempi kuin sahan leikkuupuomin pituus.

Aivan alkuun täytyy varmistua siitä, että moottorisaha tuntuu varmalta käsissäsi. Jos moottorisahan käsittely tuntuu epävarmalta tai epämukavalta, kannattaa miettiä kahteen kertaan ennen kuin alkaa kaataa puuta. Varmista, että moottorisahasi on ehjä ja toimii ja se soveltuu puunkaatoon. Sahan lisäksi varmistu, että turvavarusteesi ovat oikeanlaiset. Tyhmä ei kannata olla, eli panosta turvallisuuteesi. Onhan se noloa, jos hautakivessä lukee, että kuoli, koska ei osannut käsitellä moottorisahaa oikein ja laiminlöi turvallisuutta.

Puunkaato Helsinki

Puunkaadon ensimmäinen askel

Aloita puunkaato tarkastelemalla aluetta tarkkaan. Varmista, ettei puun korkeutta vastaavalla säteellä ole rakenteita, sähkölinjoja tai lemmikkejä. Pidä ihmiset vähintään kaksinkertaisella etäisyydellä puun korkeuteen nähden. Kun alue on turvattu, varmista vielä kerran, että sinulla on kaikki tarvittavat työkalut käden ulottuvilla ja ne toimivat. Juo vettä, jos kyseessä on hellepäivä.

Puun pitäisi kaatua siihen suuntaan, johon puu luonnostaan kallistuu. Jos haluat, että puu kaatuu toiseen suuntaan, ota yhteyttä puun kaatamisen ammattilaiseen. Se vaatii jo aikamoista kompetenssia haastaa luonto, jos haluaa puun kaatuvan luonnottomaan suuntaansa. Suunnittele selkeä pakoreitti kaatumissuuntaan nähden vastakkaiseen suuntaan ja 45 asteen kulmaan. Pakoreittejä kannattaa olla useampi, esimerkiksi kaksi. Raivaa alue puun ympäriltä ja varmista, ettei sen yläpuolella ole irrallisia oksia. Ne voivat pudotessaan aiheuttaa kovaakin vahinkoa.

Puunkaato voi alkaa!

Itse puunkaato on kuin urheilusuoritus, jossa sinulla on yksi yritys ja tekniikan pitää olla sataprosenttisessa kunnossa. Näin puunkaadon anatomia menee: Puun pitää olla vasemmalla puolellasi ja vasen olkapääsi on puuta vasten. Kun asento on kunnossa, tee 70 asteen viilto puun kaatamissuuntaan nähden. Jos moottorisahasi kotelossa on kaatosilmä, käytä sitä apuna. Jos osoitat tähtäintä siihen suuntaan, johon haluat puun kaatuvan, voit leikata puun oikeasta kohdasta. Leikkaa noin neljännes puun halkaisijan syvyyteen. Ole huolellinen. Tässä tilanteessa maltti on todellakin valttia!

Tämän jälkeen tehdään toinen leikkaus. Käännä sahaa toista leikkausta varten sivuttain ja leikkaa vaakasuoraan ensimmäisen leikkauksen kohdalle, jolloin syntyy lovi. Varmista, että nämä kaksi leikkausta kohtaavat. Vähän kuin haukkaisit puusta palan niin kuin hiiri haukkaa juustosta.

Kun lovi on tehty, siirry kaatoleikkausta varten vastakkaiselle puolelle ja tee vaakasuora leikkaus hieman edellisen leikkauksen yläpuolelle. Sahaa, kunnes sinulla on tarpeeksi tilaa lisätä kiila leikkaukseen, jotta saha ei jää kiinni puuhun. Työnnä kaatokiila tähän viiltoon siihen suuntaan, johon haluat puun kaatuvan. Työnnä kiila sisään ja viimeistele leikkaus varmistaen, että terä ei kosketa kaatokiilaa. Älä leikkaa rungon läpi, vaan jätä noin 10 prosenttia koko puun leveydestä leikkaamatta. Kun puu alkaa kaatua, siirry pois pakoreittiäsi pitkin. Älä jää liikaa pällistelemään, mihin ja miten puu kaatuu.

Puunkaato Helsinki

Ja näin puunkaato tapahtuu käytännössä. Jos tuntuu epävarmalta, ota yhteyttä ammattilaiseen. Varsinkin Helsingissä on paljon puita, jotka ovat ahtaassa tilassa lähellä rakennuksia. Puunkaato Helsinki ei ole todellakaan leikin asia!

Samankaltaiset artikkelit